Separator v podjetju za proizvodnjo ležajev

V industriji in proizvodnji je ohranjanje čistosti in kakovosti surovin in materialov ključnega pomena za zagotavljanje nemotenega poteka proizvodnih procesov in kakovostnih rezultatov. Magnetni separatorji so vse pomembnejši del teh postopkov. V tem članku si bomo ogledali magnetni separator, ki se uporablja v podjetju za proizvodnjo ležajev.

Magnetni separator v podjetju za proizvodnjo ležajev

Podjetje, specializirano za proizvodnjo kolesnih ležajev, se je soočilo z izzivom, ki ga poznajo številna industrijska podjetja - kako ohraniti delovno emulzijo v optimalnem stanju in podaljšati njeno življenjsko dobo. Delovna emulzija je ključni medij v postopku izdelave kolesnih ležajev. Vendar je bila težava v tem, da je bila ta emulzija nagnjena k onesnaženju s kovinskimi delci. Ti kovinski delci so prihajali iz različnih virov, vključno s surovinami, orodji in celo samimi stroji. Ko so ti kovinski delci prišli v emulzijo, so povzročili težave.

Da bi rešili to težavo, so se v podjetju odločili za namestitev avtomatskega magnetnega separatorja pretoka. Pretočni magnetni ločevalnik je bil nameščen v prehodu za emulzijo in je ob prehodu privlačil kovinske delce. Z odstranjevanjem kovinskih nečistoč iz emulzije je bila emulzija ohranjena v optimalnem stanju. To je znatno podaljšalo njeno življenjsko dobo. S čisto emulzijo je podjetje lahko znatno zmanjšalo pogostost menjave emulzije. Posledica tega so bili nižji stroški za nakup novih medijev in manj odpadkov. Podaljšanje življenjske dobe emulzije za 32 % je nedvomno vplivalo na stroške in učinkovitost proizvodnega procesa. Podjetje ni prihranilo le pri stroških emulzije in orodij, temveč je izboljšalo tudi kakovost svojih izdelkov in z zmanjšanjem količine odpadkov zmanjšalo svoj negativni vpliv na okolje.

Kakšen je glavni namen magnetnega separatorja?

Inženirskemu podjetju smo prihranili 500 000 CZK

Magnetni separatorji so naprave, ki z magnetnim poljem odstranjujejo magnetne nečistoče iz različnih materialov. Ti ločevalniki imajo ključno vlogo pri odstranjevanju neželenih delcev ne le iz snovi, kot je hladilno sredstvo, temveč tudi iz različnih specifičnih materialov, vključno s čokolado in moko.

V središču vsakega separatorja običajno pulzira neodimov magnet, ki je eden najmočnejših magnetov na trgu. Vendar pa lahko najdemo tudi separatorje s feritnimi ali SmCo magneti v središču. Ta inovativna orodja se uporabljajo na različnih industrijskih področjih. Uporabljajo se zlasti v živilski industriji, papirni industriji, recikliranju, pridobivanju mineralov, avtomobilski industriji, farmacevtski in kemični industriji ter številnih drugih sektorjih, kjer imajo nepogrešljivo vlogo.

Inženirskemu podjetju smo prihranili 500.000 CZK na leto

Predstavljajte si podjetje za proizvodnjo motorjev in menjalnikov, kjer je ključnega pomena natančna proizvodnja. Pred tem je podjetje porabilo veliko denarja za nova orodja in rezalne robove za obdelovalne stroje zaradi obrabe, ki so jo povzročali kovinski mikrodelci v emulziji. Ti mikrodelci lahko uničijo rezila orodja in povzročijo hitro obrabo.

Z namestitvijo magnetnih separatorjev se je stanje temeljito spremenilo. Magnetni separatorji učinkovito odstranjujejo kovinske nečistoče iz delovnih emulzij in s tem podaljšujejo življenjsko dobo obdelovalnih strojev. Posledično so se zmanjšali letni stroški, s čimer je bilo na koncu prihranjenih več kot 500.000 CZK na leto.

Kakšna je razdelitev magnetnih separatorjev?

Delitev magnetnih separatorjev temelji na naravi materiala, ki gre skozi separator in ki se nato očisti. Delimo jih lahko na separatorje za razsute materiale ali zmesi ter separatorje za tekočine in poltekočine. Sipki materiali so lahko na primer moka, sladkor ali žito. Po drugi strani pa v kategorijo tekočin in poltekočin spadajo na primer čokolada, kečap ali hladilne emulzije.

Drugi vidik za razvrščanje separatorjev je način delovanja in čiščenja separatorjev. Magnete je vedno treba očistiti ujetih kovinskih delcev in zelo pomembno je, da to počnete redno. Ti postopki se lahko izvajajo samodejno ali ročno, odvisno od posamezne vrste separatorja.

Uporaba magnetnih separatorjev ima več prednosti. Prvič, zagotavljajo čistost izdelkov, kar je ključnega pomena za izpolnjevanje zakonskih standardov, hkrati pa varujejo potrošnika. V strojništvu se te naprave uporabljajo tudi za prečiščevanje tekočin med proizvodnim procesom. Podjetjem omogočajo zmanjšanje stroškov storitev, saj so čiste tekočine prijaznejše do proizvodne tehnologije.

V svetu strojništva in industrijske proizvodnje se vsako leto zapravi na tisoče kron za nadomestne dele, servis in nova orodja zaradi ene same malenkosti - kovinskih delcev in umazanije v delovnih emulzijah. Na srečo obstaja rešitev, ki lahko bistveno poveča donosnost: magnetni separator.

Separator v podjetju za predelavo sladkorja

V živilski industriji ima uporaba separatorjev ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti in kakovosti živilskih izdelkov. Te naprave so namenjene odstranjevanju tujih delcev, kot so kovine, plastika in steklo, iz živilskih surovin in izdelkov. S tem se zmanjša tveganje kontaminacije in zagotovi, da je hrana varna za uživanje. Z ločevalniki je mogoče v proizvodnih procesih doseči višje higienske standarde, kar je bistveno za preprečevanje širjenja bolezni in ohranjanje čistosti živilskih izdelkov.

Uporaba sodobnih tehnologij ločevanja v živilski industriji ne varuje le potrošnikov, temveč tudi izboljšuje kakovost izdelkov in zmanjšuje proizvodne izgube. To živilskim podjetjem omogoča izpolnjevanje strogih regulativnih in normativnih zahtev.

Magnetni separator v proizvodnji sladkorja

Lahko se ozremo dlje od avtomobilskega ali strojniškega sektorja. Odličen primer tega je ploščni magnetni separator, znan tudi kot magnetna svetilka, nameščen v podjetju za proizvodnjo sladkorja. V tem primeru se je ta poseben separator izkazal pri ločevanju kristalnega sladkorja od neželenih nečistoč, pri čemer je treba upoštevati, da frakcija sladkorja dosega velikost 0,6 mm.

Ta vrsta magnetnega separatorja je elegantno nameščena v cevi s premerom 200 mm in lahko v eni uri predela od 25 do 30 ton kristalnega sladkorja. Za ločevanje tako finega materiala je bilo treba uporabiti posebno različico separatorja, opremljenega z najmočnejšimi neodimijevimi magneti. Zahvaljujoč tej zasnovi separator doseže izjemno visoko magnetno indukcijo 7500 G, ki lahko izpolni zahteve za ločevanje feromagnetnih nečistoč, majhnih že od 0,5 mm.

Za doseganje absolutne čistosti je na koncu postopka čiščenja še vedno nameščen kabinetni separator, opremljen z magneti z izjemno magnetno indukcijo 18.700 G, ki omogoča učinkovito ločevanje feromagnetnih nečistoč velikosti do 1 mikrona.